Distributieset

Waarvoor dient de distributieriem?

Waarvoor dient een distributieriem nu eigenlijk? De distributieriem zorgt voor het aandrijven van allerlei componenten van de auto. Hoofdzakelijk dient de distributieriem voor het aandrijven van een of van beide nokkenas(sen). Daarbij is het mogelijk om de riem ook andere componenten aan te laten drijven, denk hierbij bijvoorbeeld aan de waterpomp of de oliepomp.

Waarvan is een distributieriem gemaakt?

De distributieriem is gemaakt van een bepaald soort kunststof die is versterkt met trekdraden.

tn3_distributieriem

Kan een distributieriem slijten?

Een distributieriem is inderdaad aan slijtage onderhevig. Dat komt doordat de riem heel erg zwaar werk moet leveren. Zijn taak is de nokkenas(sen) aan te drijven die de zware klepveren in de motor indrukt. Buiten de grote krachten die de riem moet overbrengen wordt hij ook nog eens sterk vervormd door de wielen en rollen waar de riem overheen loopt en die hij aandrijft. Daarbij is de riem onderhevig aan temperatuurwisselingen. Al deze zaken samen zijn van grote invloed op de levensduur van de distributieriem.

Kan de distributieriem breken?

Het is mogelijk dat de distributieriem breekt. Normaal gesproken komt dit niet voor of er moet sprake zijn van invloeden van buitenaf. Oorzaken van breken van de riem kunnen zijn: niet tijdig vervangen, achterstallig onderhoud, olie of vet op de riem of een bijtend zuur op de riem. Om al deze redenen is het belangrijk de distributieriem op tijd te vervangen.

Wanneer moet je de distributieriem vervangen?

Als de distributieriem breekt kan er zeer ernstige schade aan de motor ontstaan. Daarom is het belangrijk de distributieriem op tijd te vervangen. Wanneer moet de distributieriem nu vervangen worden? Het antwoord is simpel. Na iedere gereden 90.000 km of na 60 maanden gebruik te hebben gemaakt van je auto. Als je je aan deze richtlijn houdt is een lange en storingsvrije levensduur van de motor gegarandeerd.

Zie onze contact pagina hoe u een afspraak kunt maken, of vul ons web formulier in.